Kosár
Az Ön kosara üres

A vasúti közlekedés mint a dekarbonizáció és a klímasemlegesség felé vezető út


A RegioJet számára a környezeti felelősségvállalás nem csupán üres szlogen. Mindenekelőtt elkötelezettség, amely társaságunk célkitűzéseinek lényegévé vált, folyamatos munkavégzés egy dinamikus és fenntartható társadalomért. Vállalatunk zöld átalakulása nem csupán arra korlátozódik, hogy termék- és szolgáltatáskínálatunkat környezetbarátabbá tegyük, hanem magában foglalja a környezettudatosság és a fenntarthatóság javítását is. Meghatároztuk a legfontosabb cselekvési területeket: éghajlatvédelem, természetvédelem és helyreállítás, valamint az erőforrások megőrzése. A zöld és digitális átalakulás zöld utat kapott a RegioJetnél.Üvegházhatású gázok kibocsátása a közlekedésben


A Cseh Köztársaság és Európa egésze hozzájárulhat az éghajlati célok eléréséhez, ha a hatalmas méreteket öltő közlekedést a környezetbarát vasútra irányítja. A RegioJet, mint Közép-Európa legnagyobb magán vasúti fuvarozója, e folyamat fontos hajtómotorja. A Cseh Köztársaságban ideálisak a feltételek a vasúti közlekedés további fejlesztéséhez. A gerinchálózat megfelelő szintű és a vasúti hálózat sűrűsége a németországihoz hasonló. Csehország fokozatosan villamosítja vasúti hálózatát, ami elengedhetetlenül fontos a közlekedés e szegmensének további fejlődéséhez és ahhoz, hogy a vasút minél hamarabb az első számú fuvarozóvá válhasson.

TRAXX MS3 mozdonyok

A RegioJet olyan új vonattechnológia beszerzésébe fektet be, amely környezetbarát és teljes mértékben összhangban van azon ESG stratégiánkkal, amelynek célja olyan energiatakarékos eszközök beszerzése, amelyek valós hatással vannak a károsanyag-kibocsátás csökkentésére.

Járműflottánkban korszerű, energiahatékony TRAXX MS3 mozdonyok találhatók, amelyek akár 7%-kal is csökkenthetik az energiafogyasztást. Az elmúlt években összesen már 31 új TRAXX MS3 mozdonyt vásároltunk és rendeltünk. Ezek közül 18 már üzemel, további 13 pedig 2023 őszén kerül forgalomba. A jövőben további beszerzéseket tervezünk, amelyekkel több tucat új, energiahatékony mozdonyt állítunk a pályára.

TRAXX MS3 mozdonyok

Hulladékszelektálás a vonatokon

A vonatközlekedést zöldebb közlekedési alternatívának tekintik. A vonatokon végzett hulladékszelektálás ökológiai lábnyomunk csökkentésének fontos módja, és egy példa arra, hogy utazásaink során hogyan tudunk egyszerűen és aktívan hozzájárulni a környezet védelméhez.

A hulladékválogató konténereket több éve telepítettünk vonatjainkon. Stewardjaink minden hulladékot gondosan szétválogatnak már a vonaton, vagy legkésőbb a végállomásokon az ömlesztett összegyűjtést követően. A megfelelő szelektálással ösztönözzük az anyagok újrahasznosítását és újbóli felhasználását.

Hulladékszelektálás a vonatokon

Együttműködés a regionális beszállítókkal

Támogatjuk a helyi beszállítókat, a hagyományos és fenntartható mezőgazdasági módszerekkel és a helyi gazdasággal összhangban termesztett és előállított élelmiszereket. A regionális beszállítókkal való együttműködés autentikussággal és minőséggel gazdagítja kínálatunkat. A regionális beszállítók friss és kiváló minőségű termékeket kínálnak. Az élelmiszereket rövidebb távolságra szállítják, ami hozzájárul a frissességükhöz és a minőségükhöz. Ugyanakkor azáltal, hogy lerövidítjük az élelmiszerek útját az utasainkhoz, csökkentjük a szállítás során keletkező károsanyag-kibocsátást.

Elsősorban cseh termelőkkel és beszállítókkal dolgozunk együtt, akik kizárólag a legjobb minőségű élelmiszereket, italokat és snack-eket kínálják, amelyeket a fedélzeti menüben is megtalálhat.

Együttműködés a regionális beszállítókkal

Növényi kínálat a fedélzeti menüben

Fedélzeti étlapunkat tisztán növényi alapú ételekkel bővítettük, amelyek a vegetáriánusok és vegánok számára is megfelelőek. Ezzel nemcsak sokkal szélesebb választékot biztosítunk utasainknak, hanem alternatívát is a húsételekhez.

Részünkről ez nemcsak a választék bővítéséről szól, hanem a szénlábnyomunk csökkentésének közvetlen támogatásáról is. A növényi alapú ételek előállítása kevésbé vízigényes, és hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez (forrás: WWF). A növényi alapú ételek pozitív hatással vannak az ökológiára és a környezetre.

Növényi kínálat a fedélzeti menüben

Karbonlábnyom-kompenzálás

Folyamatosan aktívan dolgozunk a szénlábnyomunk csökkentésén. A természet védelmét célzó saját módszereket is kifejlesztettünk. Tervezzük egy új funkció bevezetését, amely a jegyvásárláskor lesz elérhető. A foglalási rendszer kiszámítja majd a kiválasztott utazással kapcsolatos teljes károsanyag-kibocsátást, és lehetővé teszi az utas számára, hogy a természet terhelését helyreállítási hozzájárulással anyagilag kompenzálja. A zöldnek egyszerűen zöld útja van nálunk.

Karbonlábnyom-kompenzálás

Újrahasznotított Rajec palackok

Július elseje óta 100%-ig újrahasznosított műanyag üvegből élvezhetik az ingyenes Rajec ásványvizet azon utasaink, akik ingyenes arra jogosultak a jegyeik mellé. A RegioJet és a Kofola a.s. közötti megállapodás a bizonyíték arra, hogy vállalataink aktív részesei lehetnek a környezetvédelem és a fenntartható megoldások területén. A környezetbarát csomagolású Rajec víz 100%-os rPET palackban egy még fenntarthatóbb jövőért tett lépés.

Újrahasznotított Rajec palackok

Együttműködési lehetőség


A RegioJetnél tisztában vagyunk azzal, milyen fontos a természet az emberek számára, és aktívan részt kívánunk venni olyan projektekben, amelyek hozzájárulnak a természet védelméhez. Éppen ezért nyitottak vagyunk az új együttműködési lehetőségekre olyan egyesületekkel és partnerekkel, amelyeknek jelentős érdekei és tevékenységei a környezet és a természet javításához és helyreállításához vezetnek.


További információk és kapcsolatfelvétel:

Alexandra Janoušek Kostřicová, PR-menedzser

E-mail: alexandra.janousek@regiojet.cz

Tel. +420 777 728 082

;